Poljska/Poznan 2019. by DO

thumbnail

Kada sam krenuo pisati o našoj razmjeni u Poljskoj toliko mi je misli navrlo da nisam znao odakle da krenem. Hoću li pisati o ljudima, putovanju, odjelu, gradovima koje smo posjetili,no kako sam ograničen riječima, a sumirati najvažnije i najljepše preteško je, jer bi onda dan po dan morao opisivati koliko nam je lijepo bilo…  Za one koji žele pročitati cijelu verziju našeg putovanja, slobodno nam se obratite jer smo vodili i dnevnik kako niti jednu sitnicu koja bi nam se dogodila ne bi zaboravili, no da ja napokon počnem…

Naša razmjena započela je 28.07, točnije taj dan smo sletili u grad Poznan, grad u kojem smo proveli sljedeća tri tjedna.

Nas dvoje o Poljskoj nismo znali puno, nismo imali velika očekivanja, no na kraju smo izašli prepuni divnih dojmova. Svi smatraju da je Poljska dosadna i većina me je pitala zašto Poljska, dok su mi ljudi koji se zapravo razumiju u razmjene rekli kako su za Poljsku čuli samo najbolje. Bilo kako bilo, Poznan je grad pun šareno obojanih kućica, skulptura koza i ukusnih kroasana. Prepun zelenila i parkova. Ne zavaravajte se, to nije sve što Poznan čini Poznan nego kao što sam već rekao – DNEVNIK 😉

Dom nam je bio blizu bolnice, doslovno 2 minute, a sve što nam je trebalo i za sva pitanja koja smo imali pobrinule su se naše kontakt osobe. Njihova organizacija i društvenost su me oduševili. Toliko su događanja i aktivnosti organizirali za nas od plesa, karaoka, druženja u kafićima s društvenim igrama, zanimljivih muzeja.Sve ovo nam je omogućilo usavršavanje našeg engleskog kojeg uvijek svi podrazumijevamo da znamo, no kad se nađemo u ovakvim prilikama zapravo vidimo koliko smo ga zaboravili.

Što se tiče bolnice bili smo smješteni na odjelu endokrinologije. Mentori su nam se izmjenjivali svakog tjedna i svaki od njih bio je izuzetno motiviran da nas nešto nauči. Ispitivali su nas teoriju, zajedno smo prolazili nalaze i čitali članke te pregledavali pacijente. Mali problem je bila jezična barijera, ali je uvijek uz nas bila poljska studentica koja bi naša engleska pitanja prevodila na poljski. Osim što smo bili na odjelu endokrinologije imali smo priliku posjetiti odjel ginekologije i neurokirurgije zahvaljujući našim prijateljima s razmjene, koji su bili smješteni na tim odjelima, kao i doktorima koji su nam to sve dozvolili. Iako je primarni razlog odlaska na razmjenu provesti vrijeme u drugim bolnicama i steći što više znanja ipak smo našli vremena i za putovanja po Poljskoj, ali i susjednoj Njemačkoj.

Naše upoznavanje gradova započelo je Berlinom, suvremenim, ogromnim gradom koji se nalazi nedaleko od Poznana – točnije 240km. U Belinu smo proveli 4 dana, produženi vikend, a naši mentori su nam bez problema izašli u susret. Berlin je grad mladosti i dinamičnog života, bogat arhitekturom i umjetnosti. Posjetili smo sve što je vrijedno posjete, a u Berlinu je to doslovno sve, od otoka muzeja, Brandeburških vrata, zološkog vrta, Alexander platza…Samo ću vam reći da smo dnevno znali šetati i do 25km.

Sljedeći vikend smo u okviru društvenog programa IFMSAe posjetili Gdanjsk. Taj grad me osobno najviše dojmio, spoj tradicionalnog i modernog, pun glazbe i ljudi. Osim lijepoga grada stekli smo i brojna prijateljstva u Gdanjsku jer su se svi studenti koji su na razmjeni u Poljskoj tamo okupili. Iskustvo neprocjenjivo.

Zadnji grad kojeg smo posjetili bio je Krakow, a za njegov posjet bili su zaslužni naši domaćini koji su nam predložili to putovanje koje nije bilo u sklopu programa, već su oni samostalno organizirali to putovanje. Ovo je samo još jedan primjer njihovog truda oko studenata koji su im došli na razmjenu. U Krakow smo došli u 6 ujutro i nismo stali do ponoći, sveukupno 32km su prešetana taj dan, ali svaka minuta i svaki kilometar napravljen je vrijedio. Prošli smo cijeli Krakow od stare gradske jezgre, geta pa sve do modernih djelova grada, neki tvrde najljepši grad Poljske, neki pak da je najljepši europski grad, no to ostavljam vama na procjenu.

Sve u svemu ovo je bilo jedno od najljepših iskustava mog života. Ovakvim putovanjem ne samo da imate priliku steći nova iskustva i raditi ono što studirate i volite, već imate priliku vidjeti razne gradove i steći lijepa prijateljstva. Ova razmjena nas je puno naučila, puno više od samih medicinskih znanja. Ona nam je dala priliku da doživimo studentski život u punom sjaju, a znanja koja smo stekli tamo uvijek će nam dobro doći. Ako još uvijek sumnjate isplati li se posjetiti Poljsku, nakon ovoga pročitajte naš dnevnik, a možete pogledati i pokoju sliku, nakon toga čisto sumnjam da ćete se više iti malo preispitivati o odlasku u Poljsku.

-Donald Okmažić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php