Portugal/Porto 2019. by LM

thumbnail

Bila sam na razmjeni u Lisabonu, glavnom gradu Portugala, preko AEFML-a. Praksu sam odrađivala u bolnici Santa Maria na odjelu ginekologije i porodništva. Ono što mi se svidjelo je što su tamo stavljali samo po jednog studenta s jednim doktorom (i pacijentom) tako da je bilo prostora za konkretna pitanja i nije bila gužva. Što se jezika tiče, moram priznati da se nisu baš iskazali s engleskim. Sreća u nesreći je bila da znam nešto portugalskog pa sam u većini slučajeva uspijevala pratiti što se događa, no kad su shvatili da razumijem i ponešto pričam prestali su s engleskim kompletno, što je nekada bilo i nezgodno. Praksa je uglavnom bila promatračkog tipa jer izgleda da na tom odjelu tek specijalizantima daju da nešto praktično rade.

Što se hrane tiče, dobili smo kupone za svaki radni dan u tjednu koje smo mogli iskoristiti u studentskoj kantini u bolnici. Hrana je (po mom mišljenju) bila odlična, porcije dovoljno velike, a uz malu nadoplatu moglo se uzeti i tipična portugalska peciva za desert. Inače su cijene dosta slične našima. Skupo prođete ako želite jesti vani u restoranima, ali zato imaju na svakom uglu Padariu (nešto između restorana i naših pekara) gdje se za korektne cijene može fino pojesti.

Bili smo smješteni u studentskom domu udaljenom oko sat vremena javnim prijevozom od bolnice. Svakako preporučam uzeti mjesečni pokaz jer se isplati. U sobama smo bili po dvoje.

Portugalci imaju nezamislivo dobar social program. Njihove kontakt osobe i LEO su kroz cijeli mjesec bili uključeni u razne naše aktivnosti i izlete. Gotovo svaki dan u tjednu je bilo ponuđeno nešto u programu (razgledavanje/ večere/ izlasci/ surfanje/ izleti/ radionice). Svi su bili jako pristupačni, dragi i voljni pomoći (pogotovo kad nas se dosta razbolilo zadnji tjedan haha).

Sve u svemu, definitivno bih preporučila Portugal za otići na razmjenu, zemlja je prekrasna i organizacijski odbor odličan!

Sad kad čitam što sam napisala zvuči malo šturo, ali evo zato par slika gdje se vidi da je to stvarno bilo predivno iskustvo.

-Lucija Milošević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php