Tartu/Estonija 2023. NŠ

thumbnail

Moje iskustvo razmjene u Estoniji bilo je nezaboravno i sa sigurnošću mogu reći da sam tamo provela najljepših mjesec dana u životu. Estonija je vrlo mala država sa malim brojem stanovnika i iako možda nema puno toga za ponuditi u vidu turističkih atrakcija, jako je dobra opcija ako želite proputovati baltičke zemlje budući da su susjedne države jako blizu. Ja sam išla u Tartu koji je poprilično mali grad, ali jako lijep te definitivno ima toga za ponuditi. Ja sam odabrala Tartu jer je tamo jedini medicinski fakultet u estoniji što znači da imaju sveučilišnu bolnicu, a također je na glasu kao grad prepun studenata sa bogatim noćnim životom. Najbolja stvar u vezi razmjene je njihov lokalni odbor EstMSA koji je nadmašio sva očekivanja u smislu organiziranja same razmjene i social programa. Još prije nego je razmjena počela svi studenti su dobili detaljne informacije o svemu što je bitno znati za razmjenu od smještaja, bolnice, gradskog prijevoza, hrane, općenitih informacija o samoj državi i ljudima tamo te sve drugo što bi vam moglo pasti na pamet od mogućih pitanja. Bili smo velika grupa studenata i zajedno sa našim CP-jevima i raznim članovima EstMSA redovito nas je bilo preko 20  te smo se odlično povezali i slagali kao grupa tako da nam nikad nije bilo dosadno. Smještaj je bio u studentskom domu koji je bio pristojan, ne baš opremljen, ali sve što nam je nedostajalo su nam nabavili naši CP. Social program je bio vrlo bogat, a sastojao se od dva trodnevna putovanja- jedno Tallinn i Helsinki te drugo na otok Saaremaa (oba putovanja su bila super i dobro organizirana, ali ako netko bude išao i dvoumite se koje izabrati moja preporuka je Saaremaa, bilo je čarobno!!), te brojne druge jednodnevne aktivnosti od muzeja, kraćih jednodnevnih putovanja, zabavnih aktivnosti, druženja, pub crawlova itd. Jedno od najljepših i najzanimljivijih iskustava bio je isprobavanje tradicionalne saune što je uz miks dobrog društva, predivne prirode, učenja o tradiciji saune, plivanja u jezeru i isprobavanja nekih starih rituala definitivno bio dan za pamćenje.

U bolnici sam praksu radila na odjelu abdominalne kirurgije, i mogu reći da je bolnica odlična, nova je i jako dobro opremljena te skoro svi govore engleski uz izuzetak nekih starijih doktora i medicinskih sestri. U početku sam bila dosta razočarana jer je opseg posla bio vrlo mali (skoro pa ga nije ni bilo), budući da ljeti nema elektivnih operacija, a hitnoće u području abdominalne kirurgije se dijele sa odjelom opće kirurgije. Međutim nakon četiri tjedna tamo mogu reći da sam vrlo zadovoljna i sa tim dijelom razmjene jer sam uz mali broj pacijenata uspjela maksimalno iskoristiti vrijeme u bolnici te sam naučila samostalno izvoditi neke male zahvate, a asistirala sam i na većim te vrlo zanimljivim operacijama. Oba doktora s kojima sam provodila vrijeme u bolnici (specijalizanti) su bili vrlo ljubazni i voljni objasniti sve što me zanimalo.

Sve u svemu mogu reći da imam samo odlična iskustva i baš svaki dan tijekom tih mjesec dana je bio ispunjen nekim novim i zanimljivim sadržajima. Svima koji žele iskusiti baltičke zemlje najiskrenije preporučam Estoniju.

Terre!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php