Priča o izgubljenom bojleru – Moje more

thumbnail

Jeste li ikad radili žabice s bocama piva i shvatili da ne ide? Ako jeste, onda ste jedan od 280 ljudi koji su to probali, a čije su boce u nedjelju izvučene ispred Zente. Nažalost, ovo nije još samo jedan loši vic, već izvještaj o ekološkoj akciji „Moje more“.

Ponukani svjetskim pokretom očuvanja okoliša i održivim razvojem, odlučili smo da je krajnje vrijeme da se i Split digne na noge. U organizaciji udruge Oceanus, okupili smo se 10. studenog 2019. godine ispred noćnog kluba Zenta, gdje je 100 volontera sudjelovalo u čišćenju plaže ispred istoimenog kluba. Čak ni čovjekovi najgori neprijatelji – kiša, jugo i rano ustajanje nedjeljom, nisu nas mogli spriječiti u obavljanju onoga što smo naumili! Za samo dva sata pecanja, ronjenja, čišćenja i sortiranja izvadili smo 800kg smeća. Najviše je bilo staklenih boca, limenki i guma, ali nailazili smo i na „zanimljivije“  predmete poput štapa za hodanje, gramofonskih ploča, radija i jednog usamljenog bojlera. Akcija je bila bomba ili točnije rečeno granatajer, među ostalim, izronjena su i tri kućišta granata. 

Uz svu euforiju koju smo osjetili zbog uspješne akcije, ostaje ipak jedno pitanje na koje nikako ne možemo odgovoriti. Zašto dopuštamo da se ovo događa? Zagađenje mora nije prazna sintagma, nego naša stvarnost na koju moramo reagirati i spriječiti je u što većoj mjeri. Zato ljudi, pazite gdje odlažete smeće i čuvajte svoje bojlere na lancu jer ipak ne znaju plivati.

Zahvaljujemo se svim roniocima iz REK Hvidra, PIK Mornar, Javne vatrogasne pristojbe Split i ERK Periska ploče, kao i volonterima iz udruga Oceanus, Rotaract Split Novi i Klub Mladih Split.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php