Njemačka/Berlin 2019. by ES

thumbnail

U rujnu 2019. imala sam priliku mjesec dana provesti u Berlinu u sklopu profesionalne razmjene. Svoju profesionalnu razmjenu odrađivala sam u Charitéu, na odjelu za kardiologiju. Charité je jedna od najvećih i najnaprednijih bolnica u Europi. Stoga je na početku razmjene bio pravi izazov snaći se po odjelima i labirintu hodnika u bolnici, ali brzo sam se navikla na novo bolničko okruženje. Tome su doprinijeli i njemački studenti medicine, koji su bili moji kolege i prijatelji tijekom boravka u Njemačkoj, a njima praksa spada u dio obaveznog medicinskog obrazovanja. Tijekom prvog tjedna razmjene naučili su me zadacima koje sam trebala obavljati kao praktikantica na kardiologiji. A to stvarno obuhvaća mnogo toga: vađenje krvi, postavljanje perifernog venskog pristupa, snimanje i analiziranje EKG-a, priprema pacijenata za elektrokardioverziju, uzimanje anamneze i fizikalni pregled pacijenta, pisanje otpusnih pisama… Njemački liječnici su ozbiljno shvatili moj dolazak na razmjenu pa je moj radni dan često trajao od 8 ujutro do 5 popodne. Iako dug, dan proveden u bolnici bio je dinamičan i stekla sam puno iskustva i prakse tijekom komunikacije s pacijentima i liječnicima. Sva je komunikacija u bolnici bila na njemačkom jeziku pa sam poboljšala svoje znanje njemačkoga. Jezična barijera bila je neugodna tijekom privikavanja na rad u njemačkoj bolnici zbog nepoznavanja stručnih medicinskih izraza. Ipak, nakon četiri tjedna provedena u neposrednoj komunikaciji s osobljem i pacijentima bolnice, mogu reći da sam sretna i ponosna koliko sam novih izraza naučila.

Razmjena u Berlinu nije mi samo omogućila uvid u zdravstvo i medicinu u Njemačkoj, nego i priliku da osjetim kako izgleda mnogo više aspekata studentskog života. Osim s njemačkim studentima, kolegama na kardiologiji, družila sam se i s još dvoje incomingsa koji su dobili razmjenu u Berlinu. Zajedno smo otkrivali ljepote Berlina i okolice kad god smo imali slobodnog vremena. Berlin je zanimljiv i moderan grad kojega još obilježava burna povijest 20. stoljeća. I 30 godina nakon pada Berlinskog zida, još uvijek može se vidjeti i osjetiti razlika između istočnih i zapadnih dijelova grada. Međutim, sada se utjecaji svih kultura i svjetonazora međusobno isprepliću pa se Berlin s pravom može opisati kao multikulturalno središte Europe.

Kako moderni Berlin diše otkrivala sam šetajući po ulicama, parkovima, alejama i obalama dviju rijeka, Spree i Havela, na kojima je osnovan Berlin. Brojni muzeji čuvaju kulturna blaga iz cijeloga svijeta. Posjetila sam i Potsdam, mirni grad svega nekoliko željezničkih stanica udaljen od vreve centra Berlina. U blizini Potsdama nalazi se Wannsee, jezero na rijeci Havel. To je omiljeno ljetno izletište Berlinčana, a na njemu se nalazi najveća kopnena plaža u Europi. Imućniji Berlinčani ovdje drže svoje brodove pa se u popodnevnim satima na jezeru može vidjeti veliki broj jedrilica i njihovih vlasnika koji uživaju u jesenskom suncu i jedrima hvataju vjetar.
Napravila sam i izlet do Rostocka, grada na obali Baltičkog mora, popularnog ljetovališta Nijemaca. Rostock se može pohvaliti dugom pomorskom tradicijom koja seže u doba srednjega vijeka, kad je bio jedan od najbogatijih gradova na prostoru današnje Njemačke. Zbog toga je tu osnovano i prvo sveučilište u sjevernoj Europi. Iako su hladne, bijele pješčane plaže u okolici Rostocka jako su čiste i idealne za razbibrigu na otvorenome, kao na primjer puštanje zmajeva i jedrenje na dasci. Meni, međutim, nije ni palo na pamet da se okupam u hladnom Baltiku, posebno nakon cijeloga ljeta provedenog na sunčanom i toplom Jadranu!
Imala sam sreću što se tijekom mojeg boravka u Berlinu održavao Berlinski maraton. To je jedan od šest najvećih i najpoznatijih svjetskih maratona, a za Berlinčane je sportski ponos grada i jedan od najvažnijih zabavnih događaja u godini. Ove je godine sudjelovalo više od 75 tisuća maratonaca, a na ulice ih je izašlo podržati milijun ljudi. Ulazak maratonaca u cilj kod Brandenburških vrata i odlična atmosfera ostaju mi kao jedna od dragih uspomena na boravak u Berlinu.

Ovo napisano predstavlja samo mali dio mojih doživljaja iz Berlina. Razmjenu ću pamtiti kao ugodno iskustvo koje je pred mene postavilo mnoge izazove, a time pružilo mogućnost učenja i napredovanja. Zanimljivo je bilo iz prve ruke iskusiti kako izgleda život i rad u njemačkoj bolnici. Kad tomu pridodam brojna mjesta koja sam imala prilike posjetiti i ljudi koje sam upoznala tijekom razmjene, mogu samo zaključiti: iskustvo CroMSIC-ove razmjene je nezamjenjivo i preporučam je svima koji su željni izazova, putovanja i proživljavanja barem djelića druge kulture!

-Ema Slapničar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php