Rumunjska/Constanta 2021. by LC

thumbnail

Općeniti dojmovi razmjene.

Razmjena je bila jako lijepo iskustvo, a Rumunjska zemlja s iznenađujuće prekrasnom prirodom, ljupkim malim gradićima s jedne strane i raskošnim Bukureštom s druge strane.
 

Kakav je bio social program?

Ovo im je bila prva razmjena ikad pa nisu imali sluzbeni social program, vise su improvizirali. Imali smo party dobrodoslice i zavrsni, između tog su nas vodili na večere, pića, vodene sportove, dolphinarium, izlet u Bukurešt i adrenalinski park. Ponekad su previše pričali na rumunjskom među sobom, a u našem prisutstvu. Također me nitko nije pokupio kad sam stigla, ali su mi naručili taxi. Rumunjska ima 2 nacionalna izleta u trajanju od 3 dana u koji su ukljucena sva sveucilista pa se na jednom mjestu skupi 80 studenata što je najbolji dio razmjene. U oba smo slučaja bili smješteni u kolibama usred šume okruženi samo prirodom, preko dana smo imali razgledavanja i druženja, a noću party.
 

Kakav je bio smještaj?

Bila sam smještena u studentskom domu/hostelu. Soba je trokrevetna, najsličnija našoj Lašćini, stari namještaj, s frižiderom, bez wifija. Kupaona i WC su bili u sklopu sobe. Ponekad nije bilo tople vode. Nije bilo ničeg s čim bi se soba mogla počistiti. Soba je imala balkon i pogled na more. Najbliža plaža je bila udaljena 2 minute, a bolnica oko 45 minute pješke, ali dobro povezana busevima. U nekom trenutku smo dobile “bed bugs” pa smo promjenile sobu.
 

Kako je bilo u bolnici? Na kojem ste odjelu bili? Jeste li zadovoljni odjelom i mentorom?

Bila sam na odjelu opće kirurgije. Izabrala sam ortopediju, ali jednostavnosti radi i da budem sa svojom cimericom prebacila sam se na opću. Mentora smo vidjele 2 puta. Svaki dan smo gledale operacije, nismo ništa radile. Bile smo u bolnici uglavnom oko sat vremena dnevno. Ispočetka su se trudili objašnjavati, ali ne mogu reći da sam stekla neko novo kliničko iskustvo. Zadnji tjedan više nismo ni dolazile.
 

Kakva je bila hrana koju ste dobili? Jeste li dobili obrok ili novce? 

Imali smo plaćen jedan obrok dnevno koji je bio dostavljen u sobu. Svaki dan smo dobile juhu, meao i prilog. Bilo je odlično, nemam zamjerke. U hostelu nemam nikakve kuhinje tako da se ostali obroci moraju kupovat. Lidl je bio relativno blizu pa nije bio problem.
 

Biste li preporučili ovu razmjenu drugima?

Rumunjsku bih definitivno preporučila, ali možda ne Constantu jer nemaju uhodan social program niti mentore upoznate sa studentima na razmjeni.
 

Koliko ste poprilici potrošili tijekom razmjene?

Oko 5000 kn, od toga oko 1000 kn na testiranje.
 
 – Lucija Cugovčan
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php