Maroko/Marakeš 2019. by MM

thumbnail

Ako želite iskusiti nešto novo, upoznati novu tradiciju i kulturu, zabaviti se i osigurati si doživljaj koji ćete pamtiti čitav život, onda je Maroko prava destinacija za vašu razmjenu. Mjesec koji sam tamo proveo zasigurno neću zaboraviti. Boravio sam u Marakešu zajedno s kolegom u kolovozu 2019. godine. Marakeš je još poznat kao crveni grad iz razloga što su sve kuće obojane u crveno i to je nešto što vam odmah upadne u oči kad stupite u grad. Osim toga odmah vam je jasno nekoliko stvari: prvo da će vam biti jako vruće, drugo da Hrvati i ne voze tako loše i treće da će sve biti puno bolje nego što ste zamišljali.

Kad smo sletjeli, na aerodromu nas je dočekala naša CP koja je bila izuzetno ljubazna i odmah smo osjećali dobrodošlicu. To je osjećaj koji vas prati kroz cijelu razmjenu jer su svi vrlo gostoljubivi. Bili smo smješteni u kući jednog od studenata zajedno s njim i njegovom obitelji te smo imali sreću da provedemo s njima njihov najveći blagdan Eid i upoznamo i taj važan dio muslimanske kulture.

Bolnica u kojoj smo obavljali praksu bila je nova i moderno opremljena. Ja sam bio smješten na odjelu traumatologije. Liječnici na traumi većinom pričaju engleski, na ostalim odjelima manje, ali ta mala jezična barijera se uopće ne osjeća jer su svi vrlo opušteni i prijateljski raspoloženi. Ono što će vas svakako zanimati je mora li se stalno dolaziti u bolnicu? Odgovor je ne, ali se ne smije ni previše izostati što vjerujte nije nikakav problem budući da u bolnici imate mogućnost vidjeti slučajeve koje nećete vidjeti kod kuće (pogotovo na traumi s obzirom da je vožnja katastrofična) i što je najvažnije možete raditi koliko god želite i naučiti mnogo novih vještina.

Hrana u Maroku je izvrsna, vrlo jeftina i ukusna bar prvih tjedan i pol, kasnije vam kumin (njihov začin koji stavljaju doslovno u sve) i tajine (njihovo tradicionalno jelo) izlaze na uši. Srećom, u Marakešu možete naći i brojne europske, azijske i druge restorane pa vam svakako preporučam da ih svako toliko posjetite. 700 Dh (70 eur) koje dobijete nije dovoljno za hranu tih mjesec dana, ali budući da je općenito gledajući sve u Maroku poprilično jeftino to i nije neki problem.

Društveni program je uključivao besplatan posjet Chefchaouenu te izlet u Saharu koji se plaćao. Bili su predviđeni još neki gradovi, ali smo mi to u dogovoru s ostalim kolegama na razmjeni i organizatorima dosta izmijenili. Chefchaouen morate posjetiti, zovu ga plavi gradi zbog plavih fasada na kućama i zaista je nezaboravan. Isto vrijedi i za Saharu koja oduzima dah. Tamo smo proveli dva dana i jednu noć i to je iskustvo koje jednostavno treba doživjeti. Mi smo dodatno posjetili Casablancu, Rabat i Essaouoru te planine Atlas i svaki je od tih posjeta bio ljepši od prethodnog. Zaista vam preporučam da sve prođete pogotovo iz razloga što je putovanje, ako se dobro cjenkate vrlo povoljno. (Na primjer mi smo na put u Casablancu i Rabat u vlastitoj organizaciji dva dana sa smještajem i prijevozom potrošili 50 eura). Većinu ćete vremena naravno provesti u gradu u kojem budete smješteni. Ako to bude Marakeš garantirano vam neće biti dosadno.

To je ogroman grad koji živi 24 sata dnevno ubrzanim i pomalo konfuznim načinom života. Koliko god puta išli u Marakeš uvijek ćete pronaći nešto što niste vidjeli ili iskusili. Kretat ćete se većinom taksijem koji zaista nije skup, ali se morate cjenkati s taksistima. Cjenkanje je zapravo svakodnevna aktivnost i kako vrijeme bude prolazilo, tako ćete postati bolji u tome. Mali savjet, ako vam se čini da ste previše spustili cijenu, varate se! Obično je početna cijena bilo čega tri do četiri puta veća od realne pa se nemojte bojati spuštati ju. Zanimati će vas sigurno i koliko novaca ponijeti sa sobom. Kao što sam već više puta napomenuo Maroko nije skupa država i mjesec dana na razmjeni možete provesti za 700-800 eura, ako baš želite trošiti i kupiti mnogo suvenira možete doseći i 1000, a ako ste malo škrbniji možete proći i sa 500-600. Kartu za avion rezervirajte dosta unaprijed kako biste osigurali najnižu cijenu. Mogao bih doista pisati još satima o Maroku i Marakešu i zašto tamo otići, ali nijedan opis ne bi bio dovoljno dobar da vam predočim nezaboravnu avanturu koja vas čeka ako odaberete Maroko za vašu razmjenu.

-Mario Milotić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php