Italija/Palermo 2019. by DP

thumbnail

Razina ravijenosti bolnica je puno veća nego što sam očekivala, a tempo rada je laganini (ipak je to Sicilija). Sami su nas nagovarali da idemo na plaže i ne provodimo previše vremena u bolnici. No, uz pokazani interes, ipak se nešto moglo naučiti. Najveći problem je bio njihovo nepoznavanje engleskog jezika, tako da se u grupama gdje nitko nije znao barem nešto talijanskog, vježbe ponekad nisu niti mogle održavati. Meni osobno to nije bio problem tako da smo imali priliku dosta toga vidjeti: obilazili smo odjel, endokrinološku ambulantu, dermatološku ambulantu. Jedan se doktor jako trudio prikazati nam slučajeve pacijenata na odjelu.

Bili smo smješteni u studentskom domu, koji nije bio loš. Sobe su bile za jednu osobu i svaka je soba imala svoj wc i umivaonik, a tuševi su bili zajednički na katu. Spremačice su nam redovito spremale sobe, što se nije pokazalo kao osobito dobro, s obzirom da su krale novce i nakit. Zbog toga bih preporučila da se nikakve vrijedne stvari ne nose sa sobom, a novce bi trebalo pažljivo sakriti. Osim toga, problem s domom je bio što nismo imali ni kuhinju ni hladnjak, tako da smo sve obroke morali jesti vani. Što se tiče lokacije doma, bili smo smješteni u centru tako da nam je sve bilo na pješačkoj udaljenosti, no taj dio grada je bio dosta opasan.

Dnevno smo imali jedan obrok u domskoj menzi. Hrana nije bila loša, ali su nam bili pokriveni jedino „primi piati“, što uključuje samo tjesteninu, sve ostalo je trebalo dodatno platiti. Hrana po gradu nije skupa i razne verzije pizza i fast fooda su na svakom uglu, tako da definitivno nismo bili gladni.

Društveni program je bio odlično organiziran, sami se hvale time da po tome razmjena u Palermu i je poznata te ako nam najbolji dio razmjene bude rad u bolnici, da su time oni podbacili. Skoro svaki dan smo imali neka događanja, od razgledavanja Palerma i manjih gradića po Siciliji, do odlaska na plaže i partyija u beach barovima. Ipak, najpoznatiji dio njihovog društvenog programa su bili partyiji koji su stvarno bili odlično organizirani. Na razmjeni nas je bilo 100 i još 30-ak ljudi iz Palerma uključenih u organizaciju i uvijek dobro raspoloženih, tako da je zabava bila zagarantirana!

Na kraju je razmjena ispala skuplja nego što sam očekivala (u usporedbi s Češkom, gdje sam bila prošle godine). Socijalni program je, iako odličan, bio dosta skup, a i hrana je na kraju ispala prilično skupa, s obzirom da smo sve obroke morali jesti vani. Dom s kuhinjom, ili bar dostupnost frižidera bi dosta mogli rasteretiti taj budžet.

Razmjena na Siciliji je izrazito zabavna i definitvno nezaboravno iskustvo. No ovisno o preferancama, ne bih ju preporučila ukoliko vam je interes prvenstveno na učenju. Ako želite party, puno ljudi, upoznati Siciliju i ludu zabavu, onda nećete požaliti!

-Dora Palčevski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php