Čile/Santiago 2019. by PG

thumbnail

U 9. mjesecu 2019. godine išla sam na profesionalnu razmjenu u glavni grad Čilea, Santiago.

Santiago je zanimljiv grad s preko 8 milijuna stanovnika, zbog čega je dolazak s jednog mjesta na drugo uglavnom uključivao minimalno sat vremena putovanja. Dijelovi grada se veoma razlikuju tako da postoje vrlo bogati dijelovi s visokim i modernim zgradama, dijelovi s kućama koje su ograđene i imaju zaštitare na ulazu u naselje te siromašni kvartovi išarani grafitima uz ljude koje spavaju na podu ili u improviziranim nastambama.

U jednom od takvih siromašnih  i ne tako sigurnih kvartova nalazila se i naša bolnica, Hospital el Pino, do koje nas je iz centra svakodnevno vozio bus (isključivo za studente). U bolnici sam bila na odjelu kirurgije s mentorom koji je bio specijalizant prve godine te je čak i znao engleski. Doktori su bili jako pristupačni i simpatični, dali su mi da asistiram na operacijama i šivam, a u pauzama bi i svi skupa pili kave u bolničkim kafićima. Općenito im je odnos između doktora i studenata puno ležerniji nego kod nas.

Čile je dosta skupa zemlja, dio cijena su slične našima, ali i skuplje (kava 30 kn, piva 30-40 kn). Javni prijevoz se u početku čini jeftin, no ne postoji mjesečna karta, već se određena svota nadoplaćuje na karticu. S obzirom na veličinu grada i stalnu potrebu korištenja metroa i autobusa, to je ispadalo oko 60 kn svaki drugi dan. Bila sam smještena kod studenta medicine u stanu, po pravilu mi je trebao osigurati jedan obrok dnevno što je bio doručak, tako da sam većinu vremena ručala u gradu jer bi inače potrošila previše vremena da se vraćam doma, a živjela sam u “ghetu” pa sam se doma morala vraćati prije mraka (kada smo navečer išli van bi spavala kod prijateljice u sigurnom kvartu).

Tijekom vikenda smo iz Santijaga išli na izlete, posjetili smo San Pedro de Atacama i grad Valparaiso na obali. Iz San Pedra smo išli na izlete u Atacamu, Termas de Puritama, Lagunas Alitplanicas, surfanje na pješčanim dinama, što su jedna od najljepših mjesta koja sam posjetila. Sve u svemu Čile je predivna zemlja, ljudi su jako dobri, pristupačni i zanimljivi, a gdje god smo se našli osjećali smo se dobrodošlo. U Čile se vraćam prvom prilikom posjetiti sve što nisam stigla ovaj put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php