Malta/Msidi 2018. by MP

thumbnail

Bila sam na Malti u gradi Msidi u rujnu, bila sam na odjelu General surgery. Ponedjeljkom i utorkom ne rade, srijedom imaju outpatients(ambulantu), četvrtkom endoskopije i popodne pokoja operacija gdje nismo asistirali, petkom smo uglavnom imali slobodno. Mentor nam je bio odličan, ali inače tim priča na malteškom, tako da to je idealan odjel ako baš ne biste puno radili, za razliku od kardiologije, anestezije, urologije.

Bili smo smješteni u stanovima, koji su bili dobro i solidno opremljeni. Obroke smo imali jednom dnevno radnim danima, dostavljani u kombiju ispred bolnice. Birali smo što ćemo jesti preko google form-a nedjelju prije početka tjedna, uglavnom sendviči, wrapovi, salate; bulgur je bio najbolji.

Na Malti inače nemaju social program u rujnu, u srpnju i kolovozu imaju po 20ak događaja u mjesecu; u  ali od ove godine su napravili iznimku i imali smo 8 evenata: upon arrival training (UAT) +izlazak, Beach gathering, Night hike po Dingli cliffs, Pub crawl u Valletti ,Comino, NFDP, Večera u Birguu, Farewell dinner. Plaćali smo sve sami,  uglavnom je to bio prijevoz.  Comino je bio prekrasan i Blue Lagoon se ne smije propustiti. Ono što bismo mogli primjeniti je voditi ih na večere više.

Committee je inače ok, NEO je ok, susretljivi su i prijateljski nastrojeni, na odjelima također.

Avionsku kartu sam kupila krajem 7.mj, oko 1700kn(koferi 20+10kg) direktan let preko Beograda, ima još jedan iz Budimpešte, taj je moguće jeftiniji.

Najviše sam novaca protrošila na prijevoz, na 3 talinja bus card po 15 eura, svaka ima 12 vožnji i na taksi (app taxify), u Lidlu na hranu, voće i povrće je  dosta skupo. Na feste nismo stigli otići jer ih ima manje u 9.mj, ali na to se tradicionalno ide na Malti. Tradicionalna hrana je zec, konjetina i puževi, pastizzi (kao lisnato samo masnije), ostala hrana je talijanska, turska.. Voda se inače kupuje, jer na Malti nemaju nikakve izvore vode osim mora, pa ga desaliniziraju. Okus vode iz slavine nije neki, ali nećete se otrovati od vode, samo što kažu ako se pije dulje s vremenom se stvaraju bubrežni kamenci.

Preporučila bih razmjenu i moj odjel nekom kome se više ljetuje, a manje ide na praksu, a ako želite više prakse odaberite drugi odjel.

Inače kao i za svaku razmjenu treba što prije skupiti dokumente za Card of documents, gdje morate skupiti dokumente kao potvrda o nekažnjavanju, što se uzme na sudu, osiguranje kao liability insurance, što možete dobiti u sklopu putnog osiguranja , i to osiguranje je sasvim dobro, ne moraju biti niti velike premije (ja sam uzela online preko Croatia osiguranja). I sam committee brka liability insurance s malpractice insurance, ali dosta vam je liability.

A kad vas prime najkasnije 5 tjedana prije razmjene morate poslati dr Peteru Galei ispunjen dokument (ispunjava opća praksa ili školska medicina) o rezultatima testova i iste te testove skenirane na HIV, HBV, HCV ( u Zavodu za j.zdravstvo može i bez uputnice kao anonimno testiranje da stave ime i prezime), tuberkulinski kožni test koji se radi na pulmo s uputnicom od opće prakse i to sve bude gotovo za tri dana.  Također napiše vam o.praksa potvrdu da se cijepljeni protiv rubeole i da ste preboljeli ospice.

Na Malti je inače najproblematčniji pregust promet jer se svi voze autima, konfuzni autobusi koji su glavno sredstvo prijevoza za vas. Treba pratiti buseve na tallinja aplikaciji, kojim linijama možete ići i osim toga gledati kad će stvarno doći idući bus u My next bus u aplikaciji. Treba paziti i na kojoj stanici se čeka jer se vozi na lijevoj strani na Malti, zbog toga su stanice zamijenjene pa pazite da ne završite na drugoj strani otoka haha. I Google Maps su jako korisne.

U bolnici je inače jaka klima, pa su se svi porazbolijevali, nosite sve lijekove, pa i antibiotike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php