Rusija(Tatarstan)/Kazan 2021. by FR

thumbnail

Općeniti dojmovi razmjene.

Razmjena je nadmašila sva moja očekivanja. Iznenadilo me koliko puno smo uspjeli naučiti i raditi na klinici, a da pritom nismo propustili niti bogat socijalni program i vrijeme za zabavu. Lokacija razmjene mi je bila odlična, upoznao sam se s kulturom Tatarstana kao republike u Rusiji, družio se s mnogim novim prijateljima i sveukupno imao iznimno ispunjenih mjesec dana koje ću zasigurno zauvijek pamtiti.
 

Kakav je bio social program?

Vrlo zaslužna karika za moju fantastičnu razmjenu je Tamsa, udruga studenata iz Tatarstana. Svi su bili iznimno prijateljski raspoloženi, voljni druženja, razgledavanja grada s nama, organizacije raznih aktivnosti i izleta. Zahvalan sam im i s mnogima ću ostati prijatelj i održavati kontakt i nakon mog boravka u Rusiji.
 

Kakav je bio smještaj?

Smještaj je bio solidan studentski hostel/dom, bez osobitosti. Kolega i ja smo imali svoju kupanonicu što bih naveo kao prednost, a kao manu stalni nadzor ulaska ili izlaska iz doma.
 

Kako je bilo u bolnici? Na kojem ste odjelu bili? Jeste li zadovoljni odjelom i mentorom?

Prezadovoljan sam povjerenjem koje su nam ukazali na praksi u bolnici, omogućujući nam da sudjelujemo i sami izvodimo kliničke postupke, pomažemo pri operacijama i naučimo vještine koje nismo imali prilike naučiti niti tokom studija. Za to je primarno zaslužan fantastičan mentor, druženje s kojim je išlo izvan okvira same prakse te smo s njim provodili i slobodno vrijeme, vodio nas je na izlete itd. Bili smo na razmjeni u onkološkoj klinici, mentor nam je bio anesteziolog te smo tako sudjelovali na raznim operativnim postupcima.
 

Kakva je bila hrana koju ste dobili? Jeste li dobili obrok ili novce? 

Dobili smo svotu od 5000 ruskih rubalja kao džeparac. Jeli smo uglavnom u lancu restorana Domasni Stolovi ili Dobri Stolovi. To su restorani tipa menze gdje može doći svatko, a cijene za kompletni ručak (predjelo, glavno jelo, prilog, desert…) su bile oko 15-25 kn.
 

Biste li preporučili ovu razmjenu drugima?

Apsolutno. Iako na papiru Tatarstan možda ne zvuči odveć atraktivno, doživljaj razmjene čini okolina kojom si okružen više nego sama lokacija. A Kazan kao grad je također iznimno zanimljivo i živahno mjesto gdje vam tokom mjesec dana sigurno neće biti dosadno.
 

Koliko ste poprilici potrošili tijekom razmjene?

Potrošio sam otprilike 500 eura. Rusija ima nešto niži standard od nas pa su utoliko i cijene niže.
 

Imate li još nešto dodati?

Hvala Cromsicu za organizaciju razmjena, iako sam zbog cijele Covid situacije bio skeptičan oko njenog provođenja, prezadovoljan sam što sam imao priliku otići na ovako jedinstveno mjesto i proživjeti ovo nezaboravno iskustvo.
 
 – Fran Rode

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php