Brazil/Sao Jose do Rio Preto 2019. by MJ

thumbnail

Bio sam u Brazilu, gradu Sao Jose do Rio Preto, u saveznoj državi Sao Paulo. Na SCOPE razmjeni, odnosno profesionalna razmjena.

U prvi mah sam dobio kardiologiju kao odjel, ali, budući da moj mentor nije govorio engleski, zatražio sam premještaj na kardiokirurgiju, gdje sam proveo većinu vremena. Rad u bolnici imao je i dobre i loše strane. Dobro je bilo što sam mogao vidjeti dosta različitih operacija koje u Hrvatskoj vjerojatno ne bih mogao vidjeti, također, mogao sam slobodno odlaziti u druge operacijske sale, tako da sam u konačnici vidio puno više od same kardiokirurgije. Bolnica u Rio Pretu je druga najveća bolnica u Brazilu i zato je bila prilično dobro opremljena, sa stručnim osobljem. Doktori su bili ležerni i nisu strogo zahtijevali dolaske.

S druge strane, nepoznavanje portugalskog jezika zadalo mi je dosta poteškoća, budući da čak ni u bolnici engleski nije toliko rasprostranjen. Stažisti i mlađi specijalizanti su imali solidno znanje engleskog, kao i studenti, dok su stariji doktori često izbjegavali komunikaciju zbog jezične barijere. Na moju veliku žalost, šef kardiokirurgije je bio vrlo strog i nisam imao previše slobode u samostalnom radu. Mogao sam sudjelovati u pripremi operacije, tj. stavljanju katetera, intubiranju, stavljanju sondi, ali ništa vezano za šivanje nije mi bilo dopušteno. Studenti koji su znali portugalski radili su puno više. Proveo sam i nekoliko dana u ambulanti, što je bilo manje-više beskorisno zbog nepoznavanja jezika. 

Bio sam smješten s domaćinom, brazilskim studentom medicine, u njegovom stanu. Stan je bio prostran i dobro opremljen te smo u njemu živjeli samo nas dvojica. Domaćin je bio velikodušan i raspoloživ u slučaju potrebe, ali nismo se stigli previše družiti, budući da brazilski studenti imaju nastavu u kolovozu. Lokacija stana bila je idealna, 5 minuta pješice do bolnice i kantine, 15 minuta do tržnog centra, i, što je najbolje, ostali studenti na razmjeni su bili smješteni u blizini. Bila su mi omogućena 3 besplatna dnevna obroka u bolničkoj kuhinji. Hrana je bila jednostavna ali dobra, doručak bi uvijek bio kruh, salama, sir, čaj/kava, za ručak riža i grah, meso i salata, ponekad i desert. Večera bi bila ista kao ručak.

Društveni program je bio uvjerljivo najbolji dio razmjene. U okviru brazilskog BEACH projekta putovao sam u dva grada – Florianopolis i Rio de Janeiro. Organizacija u Florianopolisu bila je odlična, svaku minutu vremena bio je ispunjen nekom aktivnošću, dosta toga bilo je uračunato u cijenu, kao npr. obroci i ulaznice za klubove, i organizatori su bili otvoreni sugestijama. Bili smo smješteni u hostelu koji očekivano nije bio baš nešto, ali u njemu smo samo noćili.

Organizacija u Riu bila je puno lošija, a organizatori su slabo komunicirali s nama. Unatoč tome, grad je vrlo lijep i nemoguće je ne zabaviti se. Najbolji dio programa je bilo upoznavanje stranih studenata koji su bili odlično društvo. Jedino ograničenje je cijena, jer smo do spomenutih gradova putovali avionima, koji u Brazilu nisu jeftini. Općenito, u Brazilu, ljudi su vrlo druželjubivi i opušteni. Vrlo sam zadovoljan načinom na koji sam bio primljen.

Najviše sam potrošio novca na put, uključujući lokalne letove u Rio i Florianopolis. Brazil nije vrlo skupa zemlja, jedan brazilski real je približno dvije kune, i nisam puno potrošio za vrijeme boravka. Osim na letove, dosta novca sam potrošio na hranu i piće. Postoje vrlo jeftini restorani o kojima smo se informirali kod lokalnih studenata. Rio de Janeiro je vrlo skup grad, na što se treba misliti u slučaju dužeg boravka.

Apsolutno bih svakom preporučio razmjenu, kao jedine mane naveo bih dug i skup put, te, u mom slučaju, lošije iskustvo u bolnici, iako su drugi studenti imali više sreće. Kada bih išao ponovo, vjerojatno bih manje vremena proveo u bolnici, a više putovao. Grad u kojem sam bio relativno je siguran, nisam se ni jednom osjetio ugroženo. Jedino u Riu savjetujem kretanje u grupi i pažljivo rukovanje mobitelom i novcem vani. Za sve poteškoće mogli smo pitati lokalne studente i na kraju nitko nije imao većih problema.
Sve u svemu, lijepo iskustvo koje se definitivno isplati.

-Miloš Jovičić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php