Njemačka/Heidelberg 2019. by PB

thumbnail

Kolovoz sam provela u Njemačkoj u gradu Heidelbergu, a praksu sam obavljala na zavodu za vaskularnu i endovaskularnu kirurgiju. Sama razmjena bila je izrazito kvalitetna, imala sam svojega mentora na odjelu koji je bio od velike pomoći, a i ostali medicinski djelatnici (sestre, liječnici) su bili izrazito susretljivi i ljubazni. Na odjelu sam provodila svakodnevno oko 8 sati i mahom sam sudjelovala u radu s liječnicima. Usvojila sam različite praktične vještine te teoretska znanja.

Za smještaj su nam bili dodijeljeni stanovi u samome centru grada, neki od studenata imali su cimere dok su drugi stanovali sami. U razmjenu je bio uključen jedan obrok dnevno i to uglavnom u njihovoj kantini. Hrana je bila dosta ukusna te se moglo birati između tri menija (od kojih je jedan bio vegetarijanski).  Od društvenog programa bila je organizirano samo Welcome dinner, iako smo platili za društveni program, tako da bi to navela kao veliki minus. Ostalo vrijeme smo si sami organizirali izlete i izlaske.

Sam grad je pun izrazito ljubaznih ljudi pa je tako i bolnica bila puna izrazito ljubaznih liječnika. Grad je dosta turistički nastrojen, pa se na svakom uglu osjeća gostoprimstvo.
Njemačka je nešto skuplja od Hrvatske, a tijekom razmjene sam na privatne potrebe potrošila oko 500 eura. Najviše smo trošili na večere i izlaske. Naime hrana u restoranima je dosta skupa, ali ako ćete si kuhati u stanu nećete imati problema s time. Grad je malen, ali vrlo zanimljiv. Heidelberg je dom najstarijeg Njemačkog Sveučilišta i drugog najvećeg Medicinskog Fakulteta u Njemačkoj pa nije ni čudo da je svaka četvrta osoba u gradu student. Grad je stvarno jako prilagođen studentima i studentskom životu i organizira dosta studentskih aktivnosti. Mi smo najčešće organizirali piknike pored rijeke, igrali odbojku na obližnjim terenima i izlazili van svakom prilikom. Cijeli mjesec uglavnom nismo koristili gradski prijevoz već smo se svugdje kretali biciklima koje je moguće iznajmiti na mjesec dana za oko 15 eura.

Sama pozicija grada je odlična jer se može putovati u različite Njemačke gradove, a vrlo brzo se može stići i do Švicarske i Francuske. Za putovanja bi preporučila iznajmljivanje automobila ili vožnju Flixbusom pošto su vlakovi dosta skupi. Od gradova za posjetiti preporučila bi Zurich, Strassbourg i Nurnberg koji su me oduševili. Na kraju, željela bi svima preporučiti Njemačku kao savršenu zemlju za razmjenu. Ukoliko tražite pravi omjer posla i užitka, Njemačka je zemlja za vas.

-Patricia Božičević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php