Maroko/Marakeš 2019. by DL

thumbnail

Na kraju akademske godine 2018./19. sudjelovao sam na profesionalnoj razmjeni. Mjesec je bio kolovoz, destinacija je bila Maroko, a grad Marakeš. Kolega Milotić i ja zaputili smo se u pustolovine arapskim svijetom, hrabro, ne znajući što nas čeka. U Marakešu smo našu praksu obavljali u bolnici CHU Mohammed VI i to na odjelu traumatologije. Ispostavilo se da je taj odjel bio pun pogodak. Naime u svakom iole poznatom filmu koji prikazuje arapski svijet, prikazuje se i dio kulture pa tako i one prometne koja je, kao što to biva i u filmovima, kriminalna. Nije da ne znaju voziti, dapače, ali prometna pravila kao da ne postoje, a prometni znakovi više su za ukras nego za poštivati. Uz to ima i puno mopeda koji ponekad posluže kao transportno sredstvo cijele obitelji (od 3 člana, 4 je ipak previše) ili pak za prijevoz stoke (najčešće ovce, kozu na mopedu nismo vidjeli). Zaključak je jednostavan, prometne nesreće na svakom uglu i trauma je stalno puna. To je nama svakako koristilo jer smo se nagledali skroz bizarnih prometnih nezgoda, a isto tako puno naučili o postupcima u traumatologiji i naravno dosta i asistirali prilikom operacija. Doktori su generalno mladi, ne stariji od prosječno 32 godine te su bili izuzetno pristupačni i voljni nam reći, pokazati ili nas uputiti kako da nešto napravimo. Po tom pitanju stvarno svaka pohvala.

            Naš smještaj je bio po kućama, konkretno kod jednog studenta medicine. Kuća u kojoj smo živjeli je bila velika, on je imao kat samo za sebe i sobu koja je bila naša. Zapravo poprilično velik stan. Hrana u Maroku je odlična, međutim dosadi dosta brzo. Imaju svega 4-5 jela koja su tradicionalno njihova i u sve (ne mogu ovaj sve dovoljno naglasiti) stavljaju puno kumina. Baš vole taj začin. Čak na stolu obično bude sol i kumin umjesto papra tako da se sve može iz tog zaključiti. Neka od najpoznatijih su Tajine (mini peka s povrćem i mesom), Tangia (inačica peke u keramičkoj vazi), Cous-cous (kus-kus, ali s mesom i puno povrća), Brochettes (ražnjići) i definitivno sve treba probati. Iako fina i ukusna te poprilično jeftina, hrana nam nije bila osigurana već smo se sami morali pobrinuti za to svakodnevno. Zbog cijene međutim nije bio problem svaki dan jesti 2 ili 3 puta u restoranu, od doručka do večere.

            Gostoprimstvo domaćina je stvarno bilo na razini. Marokanci su izuzetno bliski i topli ljudi tako da će gosta ugostiti kao svojeg. Treba se naviknuti na neke njihove navike poput kroničnog kašnjenja, ali inače svake pohvale.

            Socijalni program koji su nam organizirali nije bio toliko raznovrstan kao naš, ali izleti na koje se ide su svakako za ne propustiti. Od izleta organizirani su nam bili vikend u Chefchauenu (jedini potpuno besplatni izlet za sve studente iz svih gradova koji su kompletno sami organizirali) i vikend u Sahari, a od događaja u Marakešu naravno NFDP i Welcome party te Upon arrival training. Problem kod tih izleta i okupljanja je bio taj da smo mi bili ti koji su ih na kraju organizirali (tipa 80% organizacije). Oni su nam sve lijepo predložili i uputili nas gdje se što može, na kraju krajeva i ponudili da sami organiziraju za nas, međutim ispalo je da je jeftinije da si sami organiziramo. Osim na ova dva, sami smo se još organizirali i otišli u Essaouiru (prekrasan grad na obali Atlantskog oceana), na gorje Atlas te posjetili Rabat i Casablancu. Od svih izleta, najveća očekivanja su mi definitivno bila za Saharu, međutim Chefchauen je ispao apsolutno najbolji.

            Od tehnikalija možda da napomenem par stvari. Ukupno sam potrošio oko 1000€ (bez avionske karte i svih troškova prije puta). Najviše novaca se troši na hranu i na taxi po gradu jer je to jedino sredstvo prijevoza koje je uvijek dostupno. Izleti se plaćaju, ali nisu toliko skupi. Najskuplji je na kraju bio ovaj u Saharu i to smo platili 800 MAD (80€). Na tržnicama se treba cjenkati, dok u dućanima i po restoranima cijene su navedene. Sve u svemu, svakako razmjena za pamtiti i definitivno preporučiti svima.

            Za kraj bi rekao da je izuzetno dinamična razmjena puna izleta i novih iskustava. Malo smo radili, malo smo spavali, ali zato smo se jako dobro provodili. Ako ste imalo voljni probati kombinaciju arapske, europske i afričke kulture, Marakeš je definitivno prava destinacija.

Za sve upite u vezi onih bitnih neslužbenih stvari naravno stojim na raspolaganju i poručujem svima koji ovo pročitaju da mi se slobodno jave.

-Dominik Lenčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php