Španjolska/Murcia 2023. PP

thumbnail

Murcia – 2023. – Petra Pećarić

Tijekom razmjene u srpnju 2023. bila sam smještena u Murciji, glavnom gradu autonomne regije Murcia i 5. najvećem gradu u Španjolskoj. To je bio jedan od moja 3 odabira grada, a ujedno je to jedan od gradova koji se obavezno mora staviti ukoliko idete na razmjenu u srpnju ili kolovozu. Murcia nije veliko turističko središte, a ljeti je tamo još manje ljudi budući da stanovnici gravitiraju obližnjim mjestima na obali. Na razmjeni je bilo ukupno 12 dolaznih studenata i svi smo bili smješteni u studentskom domu pridruženom veterinarskom institutu. Smještaj je bio solidan s dovoljno prostora u sobama, osiguranom kuhinjom i zajedničkim dnevnim boravkom za sve dolazne studente. Jedini problem koji smo imali sa smještajem je bila udaljenost od centra grada, a ujedno i od bolnica u kojima smo imali praksu. Nažalost ta izoliranost od grada i sadržaja koji su se u njemu nalazili nas je donekle ograničila, te otežala svakodnevni transport do bolnice (preko 50 minuta javnim prijevozom). Što se tiče prehrane, nismo imali osiguran obrok u danu, već smo dobili đeparac od 70 EUR-a. Budući da su cijene namirnica slične kao u Hrvatskoj ta svota je bila dovoljna za malo više od pola putovanja (ako imate volje i želje kuhati sami nakon prakse).

Prije nego što se odabere Španjolska generalna preporuka na stranicama IFMSA-e je poznavanje španjolskog, ali ja bih istaknula da to stvarno nije pravilo kojeg se treba držati. Naravno sve ovisi o zavodu i mentoru kojeg dobijete, ali pogotovo specijalizanti znaju i više nego dovoljno dobro engleski kako bi objasnili klinički slučaj, provedene postupke i terapiju provedenu na pacijentu. Ja sam bila na oftalmologiji, iako mi nije bila nijedan od izbora, u Hospital Universitario Reina Sofía. Generalno sam jako zadovoljna mentoricom, svim osobljem i zavodom budući da su svi bili jako susretljivi, rado su objašnjavali i nisu imali problema s dodatnim pitanjima koja sam postavljala budući da još nisam imala oftalmologiju na faksu. Nažalost oko 20.7. značajan dio zavoda ode na godišnji pa ima puno manje pacijenata i postupaka koje provode tako da je zadnji tjedan bio odrađen u sporijem ritmu.

Što se tiče socijalnog programa kojeg su nam organizirale lokalne kontakt osobe, prije same razmjene dobili smo tablicu s rasporedom društvenih i edukativnih programa za cijeli mjesec. Dio toga se zapravo proveo po planu, pogotovo edukativne radionice, ali otprilike pola razmjene smo bili prepušteni sami sebi. Recimo u prvom tjednu smo imali NFDP i izlet u Grenadu, a u zadnjem tjednu oproštajnu večeru i izlet u Salto del Usero. Ostalo vrijeme smo sami organizirali sve izlete i vikend putovanja na sve lokacije u okolici Murcije. Moja velika preporuka je zapravo otići na razmjenu u Murciju zbog dobre povezanosti s Andaluzijom, obalnim gradićima i Valencijom pa se može dosta toga obići u mjesec dana. Isto tako super je što je javni prijevoz busom i vlakom jeftin, s brojnim linijama tijekom dana pa cijela grupa dolaznih studenata ima mogućnost zajedno putovati. Isto tako obalni gradići su jako blizu, busom se za manje od sat vremena dođe do njih, pa se može ići na kupanje više puta tjedno.

Iskreno dala bih toplu preporuku za razmjenu u Španjolsku i Murciju. Odbor IFMSA-e i lokalnih kontakata koje smo imali su jako pristupačni , društveni i susretljivi sa svim pitanjima s kojima bi potencijalno mogao susresti. Također Murcia je savršeno locirana za jednodnevne izlete i posjete drugim gradovima pa ako planirate tamo na razmjenu najbolje je planirati odlazak iz Španjolske recimo tjedan dana nakon kraja razmjene i posjetiti Madrid ili Barcelonu dok ste već tamo. (plus lakše se izravnim letom vratiti do Hrvatske)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php