Portugal/Lisabon 2021. by MV

thumbnail

Općeniti dojmovi razmjene.

Odlično iskustvo u svakom pogledu! Veći je naglasak bio stavljen na upoznavanje novih ljudi, kulture i social program nego praksu i rad u bolnici u mojem slučaju.
 

Kakav je bio social program?

Social program bio je stvarno bogat i pun različitih aktivnosti (do te mjere da je znalo biti dosta umarajuće, ali to mi nije smetalo). Računajte da takav social program i košta (ukupno potrošeno oko 225€ samo na SP, u to su uključena 2 vikend izleta). Naravno, aktivnosti nisu obavezne. Organizacija aktivnosti bila je nešto lošija, lokalni studenti rijetko su nam se prilagođavali, uglavnom su sve aktivnosti počinjale nakon prakse i kretali smo iz bolnice te smo sve stvari za bolnicu nosili sa sobom. Također, puno smo vremena gubili dok smo se međusobno čekali. Za neke aktivnosti bilo bi bolje da smo se podijelili u manje grupice i samostalno odradili tu aktivnost. Lokalni studenti bili su ljubazni i dragi, ali kada se pojavio neki problem, rijetko su se pozabavili njime i riješili ga. Više sam vremena provela s drugim stranim studentima. Jedna od većih zamjerki koju imam je ta da smo kontakt osobe dobili tek dan-dva prije dolaska u Portugal.
 

Kakav je bio smještaj?

Bili smo smješteni u studentskom domu. Dom je opremljen starijim namještajem, no u mojem slučaju sve je funkcioniralo. Bilo je slučajeva potrganih vrata, jedna studentica je imala problema sa stjenicama, jedna sa žoharima. Sobe su bile uglavnom dvokrevetne, nekoliko jednokrevetnih. Također, nismo bili dobro upućeni kako funkcionira čišćenje i mijenjanje posteljine u domu. Osoblje uglavnom ne priča engleski. Od doma do bolnice trebalo nam je 40ak minuta.
 

Kako je bilo u bolnici? Na kojem ste odjelu bili? Jeste li zadovoljni odjelom i mentorom?

Primljena sam na pedijatriju; prva 2 tjedna bila sam na neonatologiji, zatim 2 tjedna na gastri. Na neonatologiji sam uglavnom bila s mladim liječnicama koje su mi pokazale puno toga i dopustile mi da samostalno pregledavam novorođenčad. S mentoricom nisam previše bila. Na gastri nije bilo puno pacijenata što zbog korone, što zbog godišnjih idmora. Doktori su bili ljubazni, no nisam previše toga radila. Pripremite se da doktori međusobno i s pacijentima, naravno, pričaju portugalski te je na vama da tražite da vam prevedu što vam nije jasno. Meni je predznanje jezika dosta pomoglo.
 

Kakva je bila hrana koju ste dobili? Jeste li dobili obrok ili novce? 

Imali smo 1 obrok dnevno, u restoranu bolnice. Na početku smo dobili onoliko kupona koliko smo radnih dana bili na razmjeni. Kupon vrijedi za 1 obrok (meso/riba + prilog + salata; bilo je i vegetarijanskih opcija); piće/desert/voće posebno su se naplaćivali. Hrana je bila jako ukusna i raznovrsna.
 

Biste li preporučili ovu razmjenu drugima?

Da

Koliko ste poprilici potrošili tijekom razmjene?

700€
 

Imate li još nešto dodati?

Sve u svemu, moj mjesec u Portugalu bio je divan. Puno smo putovali, vidjeli, družili se, uživali. Preporučam da se i sami organizirate i odlučite što želite vidjeti. Pripremite se na više cijene nego u Hrvatskoj (pogotovo u restoranima).
 
 
 – Mirela Veršić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
css.php